SALEM HOUSE

Salem, OR, USA

A small house on a vineyard was completely transformed inside and out. Large porches were added to the front and the back for welcoming guests and sitting outside to enjoy the view. Warm yellow cedar and board-formed concrete were used to create a stunning fireplace in the main living area. Existing wood floors were stained a deep ebony to compliment the existing walnut kitchen cabinets, and the master bath was enlarged to include a soaking tub and a generous shower. Larger windows were installed throughout to capture views of the land and hills beyond.

A collaboration with Coop 15.


A small house on a vineyard was completely transformed inside and out. Large porches were added to the front and the back for welcoming guests and sitting outside to enjoy the view. Warm yellow cedar and board-formed concrete were used to create a stunning fireplace in the main living area. Existing wood floors were stained a deep ebony to compliment the existing walnut kitchen cabinets, and the master bath was enlarged to include a soaking tub and a generous shower. Larger windows were installed throughout to capture views of the land and hills beyond.

A collaboration with Coop 15.


The clients who commissioned the remodel and addition to their 1960’s mid-century modernist classic were looking for a design that would retain the formal living space at the front of the house, but open up the rear of the house to their expansive garden. In other words, transform the house according to the American mullet-credo of all formal in the front with a party in the back. Massive glass sliding doors in the rear now allow the party to flow seamlessly from inside to out, while the spirit of the original formal living room and signature vaulted ceiling were retained. A second floor was added to accommodate the private bedrooms and bath previously crowded into the rear of the main floor. The second floor volume is perched onto the rear of the house, cantilevering over the back garden to create a covered porch and remaining hidden from the street view, thus preserving the original public facade.

A collaboration with Coop 15. and Robin Chell

Contractor: Tremaine Construction
Photos by Daniel Sheehan