MULLET HOUSE

Seattle, WA, USA

The clients who commissioned the remodel and addition to their 1960’s mid-century modernist classic were looking for a design that would retain the formal living space at the front of the house, but open up the rear of the house to their expansive garden. In other words, transform the house according to the American mullet-credo of all formal in the front with a party in the back. Massive glass sliding doors in the rear now allow the party to flow seamlessly from inside to out, while the spirit of the original formal living room and signature vaulted ceiling were retained. A second floor was added to accommodate the private bedrooms and bath previously crowded into the rear of the main floor. The second floor volume is perched onto the rear of the house, cantilevering over the back garden to create a covered porch and remaining hidden from the street view, thus preserving the original public facade.

A collaboration with Coop 15. and Robin Chell

Contractor: Tremaine Construction
Photos by Daniel Sheehan


The clients who commissioned the remodel and addition to their 1960’s mid-century modernist classic were looking for a design that would retain the formal living space at the front of the house, but open up the rear of the house to their expansive garden. In other words, transform the house according to the American mullet-credo of all formal in the front with a party in the back. Massive glass sliding doors in the rear now allow the party to flow seamlessly from inside to out, while the spirit of the original formal living room and signature vaulted ceiling were retained. A second floor was added to accommodate the private bedrooms and bath previously crowded into the rear of the main floor. The second floor volume is perched onto the rear of the house, cantilevering over the back garden to create a covered porch and remaining hidden from the street view, thus preserving the original public facade.

A collaboration with Coop 15. and Robin Chell

Contractor: Tremaine Construction
Photos by Daniel Sheehan


The clients who commissioned the remodel and addition to their 1960’s mid-century modernist classic were looking for a design that would retain the formal living space at the front of the house, but open up the rear of the house to their expansive garden. In other words, transform the house according to the American mullet-credo of all formal in the front with a party in the back. Massive glass sliding doors in the rear now allow the party to flow seamlessly from inside to out, while the spirit of the original formal living room and signature vaulted ceiling were retained. A second floor was added to accommodate the private bedrooms and bath previously crowded into the rear of the main floor. The second floor volume is perched onto the rear of the house, cantilevering over the back garden to create a covered porch and remaining hidden from the street view, thus preserving the original public facade.

A collaboration with Coop 15. and Robin Chell

Contractor: Tremaine Construction
Photos by Daniel Sheehan


The clients who commissioned the remodel and addition to their 1960’s mid-century modernist classic were looking for a design that would retain the formal living space at the front of the house, but open up the rear of the house to their expansive garden. In other words, transform the house according to the American mullet-credo of all formal in the front with a party in the back. Massive glass sliding doors in the rear now allow the party to flow seamlessly from inside to out, while the spirit of the original formal living room and signature vaulted ceiling were retained. A second floor was added to accommodate the private bedrooms and bath previously crowded into the rear of the main floor. The second floor volume is perched onto the rear of the house, cantilevering over the back garden to create a covered porch and remaining hidden from the street view, thus preserving the original public facade.

A collaboration with Coop 15. and Robin Chell

Contractor: Tremaine Construction
Photos by Daniel Sheehan