KIRKLAND HOUSE

Kirkland, WA, USA

The clients for this project had specific ideas about the spaces they required and how they should relate to one another, to light and to views. It was in trying to meet the needs expressed in those original ideas that the entire form of the house was developed. Rather than conceiving of a sculptural form, and trying to force a family’s life into it – the internal function of the house drove the form and placement of the forms on the site.
On the corner of the site is a formal, sophisticated living space for entertaining guests, with high ceilings and views across Lake Washington to the skyline of Seattle. This space is distinct and separate from the rest of the house - composed of solid, poured-in-place concrete walls, interrupted by floor to ceiling areas of glass. Custom furniture and rugs fit out the room in soothing cream and pale beige tones. The main body of the house contains the informal living spaces, lined by a long row of glass and rich golden fir wood doors all opening onto the central, sunny courtyard. More custom furnishings fill the cozy family areas, though in softer fabrics and roomier dimensions with deep chocolate leather and wood accents rounding out the palette. The second floor contains the private family bedrooms. The master bedroom is located at the west end to enjoy perhaps the best view in the house of the city lights on the water, with an ensuite bath fitted with all the luxuries a spa could offer, including a bath-side fireplace for the ultimate relaxation. The third form of the house lines the east, alley-side of the property and contains a garage with a private apartment that ordinarily performs as an art-studio.

A collaboration with Coop 15.

Contractor: Joe McKinstry Construction Company
Photos by Lara Swimmer


The clients for this project had specific ideas about the spaces they required and how they should relate to one another, to light and to views. It was in trying to meet the needs expressed in those original ideas that the entire form of the house was developed. Rather than conceiving of a sculptural form, and trying to force a family’s life into it – the internal function of the house drove the form and placement of the forms on the site.
On the corner of the site is a formal, sophisticated living space for entertaining guests, with high ceilings and views across Lake Washington to the skyline of Seattle. This space is distinct and separate from the rest of the house - composed of solid, poured-in-place concrete walls, interrupted by floor to ceiling areas of glass. Custom furniture and rugs fit out the room in soothing cream and pale beige tones. The main body of the house contains the informal living spaces, lined by a long row of glass and rich golden fir wood doors all opening onto the central, sunny courtyard. More custom furnishings fill the cozy family areas, though in softer fabrics and roomier dimensions with deep chocolate leather and wood accents rounding out the palette. The second floor contains the private family bedrooms. The master bedroom is located at the west end to enjoy perhaps the best view in the house of the city lights on the water, with an ensuite bath fitted with all the luxuries a spa could offer, including a bath-side fireplace for the ultimate relaxation. The third form of the house lines the east, alley-side of the property and contains a garage with a private apartment that ordinarily performs as an art-studio.

A collaboration with Coop 15.

Contractor: Joe McKinstry Construction Company
Photos by Lara Swimmer